Adatkezelési szabályzat


A regisztrált felhasználók, előfizetők és szerződéses partnerek személyes adatainak kezelése, a személyes adatok védelme

Az DunaWeb Kft (Szolgáltató) a felhasználók személyes adatait bizalmasan, a hatályos jogszabályi előírásokkal összhangban kezeli, gondoskodik azok biztonságáról, megteszi azokat a technikai és szervezési intézkedéseket valamint kialakítja azokat az eljárási szabályokat, amelyek a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 2011. évi CXII. törvény, valamint az egyéb hatályos jogszabályok adat-és titokvédelmi rendelkezéseinek érvényre juttatásához szükségesek.

Regisztrált Felhasználó (továbbiakban Felhasználó) az a személy, aki a DunaWeb Kft. online vagy hagyományos szolgáltatásaira regisztrál, szerződéssel vagy ráutaló magatartással díjfizetés ellenében vagy díjmentesen igénybe veszi azokat.

A Szolgáltató elkötelezi magát a felhasználók személyes adatainak oly módon történő kezelése mellett, amely a vonatkozó hatályos jogszabályoknak teljes körűen eleget tesz. A regisztráció elküldésével illetve az előfizetői szerződés aláírásával vagy a szolgáltatás igénybevételével a regisztrált felhasználó elfogadja a Szolgáltató Adatkezelési és szolgáltatás igénybevételi szabályzatát.

1. A személyes adatok kezelésének jogi háttere

Szolgáltató által végzett adatkezelésre elsősorban az alábbi jogszabályokban rögzített rendelkezések az irányadóak:
  • A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 2011. évi CXII. törvény;
  • A hírközlésről szóló 2001. évi XL. törvény VIII. fejezetében foglalt rendelkezések;
  • A hírközlési szolgáltató adatkezelésének különös feltételeiről, a hírközlési szolgáltatások adatbiztonságáról, valamint az azonosító kijelzés és hívásátirányítás szabályairól szóló 253./2001. (XII. 18.) Korm. rendelet.

2. A személyes adatokkal kapcsolatos fogalmak és értelmezésük

szolgáltatás: a DunaWeb Kft. szerverein üzemeltetett szabad apróhirdetési szolgáltatás és egyéb regisztrációhoz kötött szolgáltatások;

személyes adat: a meghatározott természetes személlyel (a továbbiakban: "érintett" vagy "előfizető") kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható;

adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül a személyes adatok gyűjtése, felvétele és tárolása, feldolgozása, hasznosítása (ideértve a továbbítást és a nyilvánosságra hozatalt) és törlése. Adatkezelésnek számít az adatok megváltoztatása és további felhasználásuk megakadályozása is;

adatfeldolgozás: az adatkezelési műveletek, technikai feladatok elvégzése, függetlenül a műveletek végrehajtásához alkalmazott módszertől és eszköztől, valamint az alkalmazás helyétől;

adattovábbítás: ha az adatot meghatározott harmadik személy számára hozzáférhetővé teszik;

nyilvánosságra hozatal: ha az adatot bárki számára hozzáférhetővé teszik;

adatkezelő: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely a személyes adatok kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, illetőleg a végrehajtással adatfeldolgozót bízhat meg. Kötelező adatkezelés esetén az adatkezelés célját és feltételeit, valamint az adatkezelőt az adatkezelést elrendelő törvény vagy önkormányzati rendelet határozza meg;

adatfeldolgozó: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely az adatkezelő megbízásából személyes adatok feldolgozását végzi;

adattörlés: az adatok felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy a helyreállításuk nem lehetséges;

közvetlen üzletszerzés: azoknak a közvetlen megkeresés módszerével végzett tájékoztató tevékenységeknek és kiegészítő szolgáltatásoknak az összessége, amelyeknek célja az érintett részére termékek vagy szolgáltatások ajánlása, hirdetések továbbítása, a fogyasztók vagy kereskedelmi partnerek tájékoztatása, üzletkötés (vásárlás) előmozdítása érdekében.

3. A szolgáltató által kezelt személyes adatok köre, az adatkezelés jogcíme, célja és az adatkezelés időtartama

Az felhasználók személyes adatainak kezelésére a szolgáltató két esetben jogosult:
  • ha az adatkezeléshez a felhasználó a regisztrációkor, szerződéskötéskor, vagy a szolgáltatások fennállása alatt bármikor hozzájárul;
  • ha az adatok kezelését törvény elrendeli.

A szolgáltató, illetve a szolgáltató megbízása alapján az adatfeldolgozó által végzett adatkezelés, illetve adatfeldolgozás az alábbi táblázatban található regisztrált adatokra terjed ki:
személyes adat megnevezése Az adatkezelés jogcíme Az adatkezelés célja/időtartama***
A felhasználó neve (cégszerű megnevezése), címe (lakóhely, tartózkodási hely, székhely) a felhasználó hozzájárulása A szolgáltatást igénybevevő azonosítása céljából.
A felhasználó számlázási címe (amennyiben eltér a lakhelytől/tartózkodási helytől) a felhasználó hozzájárulása A szolgáltatást igénybevevő azonosítása céljából.
A felhasználó email címe a felhasználó hozzájárulása A szolgáltatás igénybevétele, tudományos, közvélemény vagy piackutatás, valamint direktmarketing tevékenység folytatása céljából / a felhasználó hozzájárulásának visszavonásáig.
A felhasználó telefonszáma, mobiltelefon száma a felhasználó hozzájárulása A szolgáltatás igénybevétele, tudományos, közvélemény vagy piackutatás, valamint direktmarketing tevékenység folytatása céljából / a felhasználó hozzájárulásának visszavonásáig.
Nem természetes személy előfizető esetén a kapcsolattartó személy neve és telefonszáma a felhasználó hozzájárulása A felhasználói szerződés teljesítésének az elősegítésére irányuló együttműködés, illetve a felhasználói szerződés figyelemmel kísérése a szerződésszerű teljesítés érdekében / a szerződésből adódó jogok és kötelezettségek elévülését követő 1 évig.
Felhasználó hozzájárulása szerinti személyes adatok a felhasználó hozzájárulása Tudományos, közvélemény vagy piackutatás, valamint direktmarketing tevékenység folytatása céljából / a felhasználó hozzájárulásának visszavonásáig.


4. A szolgáltató adatkezeléssel kapcsolatos további előírásai

4.1. A szolgáltató jelen szabályzatban említett alkalmazottai, alvállalkozói és megbízottjai a szolgáltatóval azonos adatvédelmi és titoktartási kötelezettség teljesítésére kötelesek. A mindenkori alvállalkozók és megbízottak neve, címe, illetve egyéb szükséges adatai és az adatkezelés célja megtalálhatóak a szolgáltató adatkezelési biztosánál.

4.2. A felhasználói szerződés megkötésével egyidejűleg a felhasználó feltétlen hozzájárulását adja a jelen szabályzatban részletezett szolgáltató általi adatkezelési gyakorlathoz.

4.3. A szolgáltatónak a felhasználó személyes adatait védenie kell, különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás, törlés, sérülés, megsemmisülés ellen, illetve egyéb adatait is törlés, illetőleg sérülés, megsemmisülés ellen.

4.4. A felhasználó köteles minden tőle elvárhatót megtenni személyes adatainak védelme érdekében.

4.5. A személyes adatoknak a jelen szabályzatban foglaltaktól eltérő használata miatt a szolgáltatót nem terheli semmilyen felelősség akkor, ha az, vagy az abból származó kár a felhasználó szándékos vagy gondatlan magatartásából származott, illetve ha a szolgáltató a jelen szabályzatban foglalt rendelkezések szerint járt el.

6. Reklamációkezelés / hibabejelentés

A szolgáltató a reklamációkkal kapcsolatos bejelentést, a megkeresés formájától függően személyesen, telefonon vagy részletezett azonosítást követően fogadja és válaszolja meg.

7. Piackutatás

A regisztrációval a felhasználó hozzájárul ahhoz, a díjmentesen igénybe vehető szolgáltatások során regisztrált személyes, illetve egyéb adatait a szolgáltató tudományos, közvélemény- vagy piackutatás, valamint direkt marketing céljából kezelje, illetve szigorú adat- és titokvédelmi szabályok betartása mellett harmadik személyek számára továbbítsa.

8. Egyéb

A felhasználó hozzájárul ahhoz, hogy a szolgáltató a személyes, illetve egyéb adatait a szolgáltatás minőségének javításához, fejlesztéséhez, továbbá a felhasználói érdekek figyelemmel kísérése és érvényesítése céljából valamint a szolgáltatás nyújtásával és igénybevételével kapcsolatos tájékoztatási tevékenységének megvalósítása céljából felhasználja. Az adatkezelés időtartamának lejártával a felhasználó személyes adatait a szolgáltató az érintettel történő beazonosítást a továbbiakban lehetetlenné tevő módon törölni köteles.

9. A szolgáltató adatvédelmi felelőse

Magyar Tünde